Voeding

VOEDING

Voeding en kwaliteit van leven

Met voeding heb je zelf een enorm krachtige tool in handen om je kwaliteit van leven te verbeteren én dat kan ook nog eens met lekker eten. Op deze pagina praten we je bij over recente ontwikkelingen, vind je handige tools om te downloaden en mee aan de slag te gaan en geven we je vooral praktische en lekkere tips voor in de keuken.

Advies over voeding

Bij pulmonale hypertensie zijn er lange tijd twee gouden dieetregels geweest die met name focusten op wat niet kon; een zout- en vochtbeperking. Door ons onderzoek van de afgelopen jaren en de ervaring in de praktijk hebben wij zes richtlijnen opgesteld, waarbij we vooral kijken hoe voeding kan bijdragen aan kwaliteit van leven en waarbij je lekker kunt eten.

1

Kies voor lekker eten dat bij jou past

Eten is een feestje en dat moet zo blijven. Hoe je dit optimaal kunt inrichten én je ervoor zorgt dat ook nog eens je kwaliteit leven verbetert, lees je verderop.

2

Maak zoveel mogelijk zelf

Inmiddels weten we dat bewerkte producten en dan met name de sterk bewerkte producten voor niemand bijdragen aan een goede gezondheid. In de literatuur wordt uitgebreid beschreven hoe slecht deze producten zijn voor mensen met een hartaandoening. Je herkent deze producten aan de lange ingrediëntenlijst op de verpakking, waar suiker, zout en verkeerde vetten volop aanwezig zijn. De simpele oplossing: zoveel mogelijk zelf maken. Dit is echter niet altijd even makkelijk met een verminderde energie.  Verderop vind je handige tips.

3

Wees bewust van je vochtinname

Al het vocht dat je binnenkrijgt moet je hart rondpompen. Daarom wordt soms een aanbeveling gedaan om wat minder vocht binnen te krijgen om zo je hart te ontlasten. Benieuwd naar je eigen vochtinname en handige tips en trucs?
Download daarvoor
deze tool.

4

Beperk suiker in je eten en drinken

Oké, dit is wel de meest strenge aanbeveling die we geven. Uit onderzoek blijkt dat PH-patiënten gemiddeld twee tot drie keer meer toegevoegde suiker binnenkrijgen via voeding dan dat goed is voor de algehele gezondheid en kwaliteit van leven. Daarbij heeft ons onderzoek ook aangetoond dat het eten van suiker zorgt voor meer dorst, wat niet handig is bij een vochtperking. Ook zorgt suiker ervoor dat je meer vocht vasthoudt. Waar veel suiker inzit en hoe je je suiker kunt minderen lees je in deze suiker cheat sheet

5

Let op je zoutinname, maar overdrijf niet

Teveel zout is slecht en te weinig ook, je hebt namelijk wel zout nodig. Wat meestal het probleem is, is dat er veel te veel zout uit bewerkte voeding wordt ingenomen en dan ook nog eens extra wordt toegevoegd. Uit ons onderzoek is gebleken dat PH-patiënten de richtlijnen van minder zout heel goed opvolgen. Zelfs zo goed, dat er vaak te weinig zout wordt gebruikt en in sommige gevallen echt veel te weinig zout. Let op: dit is geen vrijbrief om onbeperkt zout te gaan strooien. Wat wij zeggen is dat wanneer je zelf veel vers bereidt, dat je dan best een beetje zout kunt toevoegen. Besef wel dat zout een middel is om de smaken die jij aan je gerecht geeft te versterken. Het is niet de smaakmaker zelf. Meer inspiratie voor smaakmakers lees je verderop.

6

Kies voor voeding die je sterk(er) maakt

Wat erg belangrijk is als je chronisch ziek bent, is om zo sterk mogelijk te blijven of te worden. Naast de vorige vijf richtlijnen raden wij aan om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zorgen voor een goede weerstand. Je vindt eiwitten in ei, vlees, vis, zuivel, peulvruchten, noten, soja en voor een klein deel in groenten.

Eet wat bij jou past

Lekker eten is natuurlijk iets waar iedereen blij van wordt. Maar hoe leuk is het als dat lekkere eten nou ook nog eens bijdraagt aan hoe je je voelt?


Eigenlijk is hier geen gouden standaard voor, want iedereen is anders. Wat je wel kunt doen is heel goed gaan voelen wat datgene wat je eet of drinkt voor jou doet. Voel je je bijvoorbeeld energiek door wat je eet, geeft het je maar kort energie of word je er juist moe van? Wat jij belangrijk vindt bij jouw kwaliteit van leven kun je aan je voeding koppelen.


Wat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je wel dat stukje kunt lopen of van welke voeding ga je vocht vasthouden of na welke maaltijd heb je het idee dat je niets meer kunt? Om hier meer inzicht in te krijgen kan het helpen een klein dagboekje bij te houden. Het is vaak even puzzelen en goed leren voelen, maar uiteindelijk zul je er echt profijt van hebben.

Plannen

Het plannen van je eten klinkt misschien wat saai, maar het heeft vele voordelen. Zo kun je op de dagen dat je goed voelt vooruit koken en dan porties invriezen. Op deze manier heb je altijd een gezonde maaltijd in huis.


Het plannen van eten zorgt ervoor dat je er minder snel van afwijkt én je bent minder geld kwijt aan boodschappen. Door gericht te shoppen doe je namelijk minder impuls aankopen.


Je grote en zware boodschappen kun je tegenwoordig makkelijk laten bezorgen. Dan kun je bijvoorbeeld nog wel zelf naar de lokale kaas- , vlees- of viswinkel.


Smaak en inspiratie

Wat je eet moet vooral lekker zijn én daar heb je natuurlijk smaak voor nodig. Veel kant-en-klare kruidenmixen bevatten erg veel suiker en zout.


Ga zelf experimenteren met verse kruiden en specerijen. Wat ook bijvoorbeeld erg lekker is, is om verse ui en knoflook aan je maaltijd toe te voegen. Én helemaal fijn: deze tellen ook mee voor je dagelijkse inname van groente.


Share by: